El-cykler er blevet rigtig populære fordi det giver mulighed for at man kan komme længere omkring på din cykel, uden at være helt gennemsvedt når man kommer frem. Dermed er det et blevet et langt bedre alternativ at tage cyklen fremfor bilen, da man kan få hjælp fra den elektriske motor.

Børn får helt naturligt den samme interesse som voksne har, og det kan være dit barn er begyndt at spørge efter en el-cykel. Men findes der egentlig el-cykler til børn og må børn køre på cykler med el-motor? Alt dette kan du få svar på herunder.

Kan man få elcykel til børn?

Ja, man kan godt få el-cykler til børn, men kun til store børn. Små børn er for små til at køre på et motoriseret køretøj, da det alt for hurtigt kan blive for farligt. Desuden ville det også være nødvendigt at begrænse hjælpen fra motoren så meget, at ligeså snart dit barn var noget op i fart, ville motoren stoppe med at hjælpe.

Det du i stedet kan gøre med små børn er at placere et cykelsæde på din egen el-cykel til voksne. Du kan også anskaffe dig en el-ladcykel med bænke og seler til børnene, her er der også mulighed for at installere et barnesæde til de helt små børn.

Hvor gammel skal man være for at køre på el-cykel?

Der er som udgangspunkt ikke nogen grænse for hvem der må køre på el-cykel, da der på almindelige el-cykler der hjælper op til 25 km/t gælder de samme regler som der gør for almindelige cykler. Typisk kan man dog kun får el-cykler fra 24 tommer stelstørrelse, hvilket svare til cykler til børn i alderen 7-9 år.

Der findes el-cykler der kan køre ligeså hurtigt som en knallert, altså 45 km/t. Her gælder der præcis de samme regler som der gør når du skal køre på en knallert. Du skal altid:

  • Være minimum 15 år og have knallertkørekort el. være over 18 år
  • Køre med hjelm
  • Lygter tændt
  • Have præmiekvittering på dig

Disse hurtige el-cykler er altså ikke for børn og du må heller ikke have et barnesæde bagpå. Almindelige el-cykler har de samme regler som andre cykler.

Disse cykler kan dit barn bruge i disse aldre

Der er en meget naturlig rækkefølge du bør præsentere dine børn for bestemte cykeltyper i. Nogle børn lærer hurtigere end andre og nogle lærer langsommere, hvorfor der kan være forskel på hvornår de enkelte cykeltyper passer til dit barn, så dette er blot vejledende.

  • Løbecykel (1-3 år) – En løbecykel er et super redskab til at lære dit barn at holde balancen på en cykel. Der findes mange forskellige løbecykler til børn, og du kan blive klogere på dem i denne guide.
  • Trehjulet cykel (2-3 år) – Trehjulet lære ikke børn at cykle på en tohjulet, da der ikke skal tænkes på balance. Men den kan hjælpe med at lære pedalerne at kende og skabe følelsen af at det er sjovt at cykel.
  • Pedalcykel 12″ (fra 2-4 år)
  • Pedalcykel 16″ (fra 3-5 år)
  • Pedalcykel 20″ (fra 5-7 år)

Jeg vil slutte af med en lille note omkring hvornår du kan overveje om dit barn skal have en elcykel. Det er anderledes at køre på end en almindelig cykel, så det er op til dig at vurdere hvornår dit barn har evnerne til at håndtere dette. Derudover vil jeg mene at der ikke er meget grund til at dit barn har en el-cykel, da de har godt af at bevæge sig. En god grund kunne være hvis i skal på en lang cykeltur.