Vil du gerne opleve verden på en ny og anderledes måde, så er cykelferie nøglen til en uforglemmelig rejseoplevelse, som du ikke vil glemme lige med det samme. Men du kan ikke bare trille helt uforberedt ud, da der er nogle ting som er en god ide at vide.

Jeg har derfor herunder samlet 9 gode råd omkring 9 forskellige ting ved cykelferien. Fx omkring destinationen på cykelferien, hvordan du skal overnatte osv.

1. Rejsemål

Rejsemålet cykelferien

Det første du skal finde ud af er selvfølgelig destinationen for cykelferien.

Er det første gang du skal på cykelferie, så kan jeg anbefale en cykelferie i Danmark (fx på Bornholm). Da Danmark er et meget cykelvenligt land, hvor du finder masser af skiltede ruter. Derudover er terrænet meget fladt sammenlignet med de fleste andre lande.

Ønsker du at komme til udlandet på cykelferien, så er der i hvert fald to overvejelser du bør have: (1) Hvordan er vejret? At cykle i regnvejr er ikke særlig sjovt. (2) Hvordan er vejnettet? Har du fx børn med, vil det ikke være sjovt at cykle på store trafikeret veje.

2. Ruten

Ruten

Det kan være en god ide at planlægge ruten for din cykelferie (især for de første dage).

På den måde kan du undgå store trafikeret veje eller fx nemt lede cykelruten via nogle attraktioner, som du gerne vil se på turen (se fx min guide til, hvordan du laver en cykelruteplan og får den vist på din smartphone).

Dog anbefaler jeg ikke at bruge for lang tid på ruten, da der også er noget sjovt ved selv at skulle finde vej undervejs på turen vha. skiltning eller ved at spørge den lokale befolkning til råds. Et godt råd er dog medbringe en smartphone med GPS som sikkerhed.

3. Overnatning

Overnatning cykelferie

Mht. overnatning er der ikke én rigtig ting at vælge. Det afhænger af, hvad du foretrækker.

Jeg foretrækker personligt vandrehjem/B&B (prøv forresten at se Warm Showers), da jeg så sparer at skulle medbringe telt, soveposer, liggeunderlag mv. med på turen. Men foretrækker du telt, hoteller eller noget helt andet, så skal du bare vælge det.

Min generelle erfaring er, at du ikke behøver at bestille overnatninger til hele turen i forvejen. Medbring evt. et kort over vandrehjem/hoteller, og så burde det ikke være noget problem at finde overnatning undervejs.

4. Distance

Distance

At vælge den rigtige distance for cykelferien kan være forskellen mellem succes eller fiasko.

En for lang distance kan hurtig gør cykelturen til en tvær oplevelse, som bare skal overstås. Og den situation vil du ikke ud i. Start derfor ud med en kort distance, som du ved du, at du kan cykle. Så kan du altid undervejs øge antallet af kilometer.

Vær især påpasselig med antallet af kilometer, hvis der er børn med på turen. Hvis distancen er for lang, vil børnene hurtigt kede sig. Så hold pauser, når de ønsker det. Det er ikke på denne tur, hvor du skal ud og slå nye distance rekorder.

5. Cykeltøj

Cykeltøj

Du behøver ikke at ligne en Tour de France rytter for at tage på cykelferie.

Når det er sagt, så er der dog nogle ting, som det kan være en god ide at være opmærksom på (især hvis du skal cykle et par timer om dagen):

  • Vælg sko med hård, solid sål (dvs. sandaler og løbesko kan ikke anbefales)
  • Undgå cowboybukser (overvej cykelbukser med polstring, hvis du skal cykle +50 km/dag)
  • Har du en svedtransporterende undertrøje, så brug endelig den (ellers husk skiftetrøje)
  • Husk regntøj (vandtætte skoovertræk kan desuden anbefales)

Og husk nu at bruge cykelhjelm. Der er ingen grund til at risikere livet pga. forfængelighed.

6. Cykeludstyr

Cykeludstyr

Ligesom cykeltøj, er det ikke heller ikke nødvendigt med det dyreste cykeludstyr.

Et godt råd er dog lige at få gjort din cykel klar til cykelferien. Få udskiftet de slidte dele, få smurt kæden, evt. skift til nogle nye punkterfrie dæk osv. Tag evt. cyklen forbi en cykelmekaniker, hvis du ikke selv vil rode med det.

Vil du gerne have din egen cykel med via flyet, så tjek altid med flyselskaberne inden du skal transportere cyklen. Da du ved de fleste selskaber skal tage afmontere pedalerne m.m. Vil du gerne have optimal beskyttelse af din cykel, så tjek min test af cykelkufferter.

7. Pakning af taske

Pakning af cykeltaske

Når det kommer til pakningen, så er kunsten at pakke så lidt som muligt.

For desto mere bagage du har med, desto mere belastning kommer der på cyklen. Hvilket øger chancen for defekter samt gør det hårdere for dig at cykle. Pak derfor kun det mest nødvendige. Så kan du supplere undervejs med de manglende ting.

Er godt tip er desuden at lave en lille prøvetur inden selve cykelferien, hvor du prøver at køre en kort tur med alt bagagen på cyklen. På den måde kan du nemt vurdere, om du har taget for meget med eller ej.

8. Aktiviteter

Aktiviteter cykelferien

Skal du fra A til B så hurtigt som muligt, er dette tip nok ikke så relevant for dig.

Men hvis ikke, så er det min erfaring, at cykelferien bare bliver bedre ved at holde pauser og inkludere seværdigheder undervejs på cykelferien. Det øger bare motivation på cykelturen, når du ved du er på vej hen for at se en seværdighed.

Har du børn med, så lav forskellige aktiviteter undervejs på cykelturen (det vil de sætte pris på). Tag fx nogle farvekridt med og lav tegninger til andre cyklister på vejen. Eller prøv en af disse andre cykellege.

9. Forsikring

Rejseforsikring

Et god råd er at være sikker på, at du er dækket af en rejseforsikring.

For falder du på cyklen og skal fragtes hjem til hospitalet i Danmark, så kan det blive en meget dyr fornøjelse, hvis ikke du er forsikret. Nogle har en rejseforsikring via deres indboforsikring (det gælder fx hos Codan). Men hvis ikke du har en, kan det i den grad anbefales at købe en.

Jeg kan personligt anbefale SafeAway rejseforsikring. Her får du en billig rejseforsikring, hvor du er godt dækket ind for forskellige uheld (fx sygdom, hjemtransport, tandlæge, krisehjælp, ansvarsforsikring, ulykkesforsikring og meget andet).

Det var mine 9 tips til cykelferien. Har du nogle gode råd – som ikke er med i indlægget her – så vil jeg elske at høre dem nede i kommentarfeltet.